Kattava tietopaketti osteoporoosista

Osteoporoosi eli luukato on ihmisen terveyden tila, jossa luun määrä eli massa alkaa vähentyä. Tämä puolestaan johtaa luun heikkenemiseen ja tilaan, jossa luihin syntyy murtumia jopa ilman fyysiisiä vammoja. Osteoporoosia tavataan yleisimmin vanhuksilla, mutta kaikkien ihmisten luun määrä alkaa vähentymään luonnollisesti noin 30 ikävuoden tietämillä. Vanhemmilla ihmisillä tilan aiheuttamat vaikeudet kuitenkin korostuvat entisestään, sillä heikentyneestä toimintakyvystään johtuen heille sattuu useammin loukkaantumisia esimerkiksi kaatumisen muodossa. On selvää, että mitä vanhemmaksi väestö tulee, sitä enemmän luunmurtumia tavataan. Monelle osteoporoosin tilastotiedot voivatkin tulla hieman puun takaa, sillä jopa Suomen kaltaisessa pienessä valtiossa osteoporoosista kärsii jopa 400 tuhatta ihmistä. Suurin osa näistä on 50-vuoden rajapyykin ylittäneitä naisia, ja tästä ihmisryhmästä jopa neljänneksellä on osteoporoosi. Suomessa sattuu vuosittain suunnilleen 40 tuhatta osteoporoosin aiheuttamaa murtumaa.

Osteoporoosin syitä

Syy siihen, miksi osteoporoosia tavataan useammin naisilla kuin miehillä, on yksinkertaisesti sanottuna hormonit. Miehet eivät kuitenkaan valitettavasti myöskään ole sairaudelta turvassa, vaan osteoporoosin riski kasvaa ihan kaikilla vanhetesssa. Osteoporoosin voidaan sanoa olevan jossakin määrin myös perinnöllinen. Naisilla, jotka ovat sukukypsiä vain lyhyen ajan (tarkoittaen sitä, että kuukautiset alkavat verrattain vasta myöhään ja loppuvat verrattain aikaisin), on osteoporoosin riski myös tavallista korkeampi. Muita osteoporoosin kehittymiselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa hentoinen rakenne, D-vitamiinin (aurinko) ja kalsiumin liian vähäinen määrä elimistössä, tupakointi, liika suolan käyttäminen, suolisto-ongelmat, diabetes, reuma, munuaisongelmat sekä jotkin lääkkeet, kuten kortisonit ja epilepsialääkkeet. Vaikka ylipainoisuus aiheuttaa verrattain paljon ongelmia, osteoporoosin tapauksissa se saattaa olla jopa suojaava tekijä.

Osteoporoosin oireita

Niin omituiselta kuin se saattaakin vaikuttaa, osteoporoosi itsessään ei välttämättä oireile millään selvällä tavalla. Vain harvoin se aiheuttaa siihen sairastuneella kiputiloja. Suurimmat osteoporoosin aiheuttamat ongelmat ovat tietystikin siitä johtuvat luunmurtumat. Usein osteoporoosin aiheuttamat ongelmat ovat yleisimpiä niskanikamissa, jolloin ryhti painuu kumoon ja henkilön pituus lyhyenee. Selkänikamien pieni painuminen ei useinkaan aiheuta mitään vakavampia oireita. Vakavin mahdollinen tilanne on reisiluun yläosan murtuminen, joka on paitsi kivulias ongelma, myös vaikeasti parantuva.