Mitä osteoporoosi tarkoittaa?

Mitä on osteoporoosi?

Luukato, eli osteoporoosi tarkoittaa selkokielellä sanottuna luumassan, eli luun määrän vähentymistä. Luukato saattaa aiheuttaa vakavia luunmurtumia, joten osteoporoosin ehkäisyyn on hyvä kiinnittää ajoissa huomiota. Osteoporoosin ensimmäiset merkit alkavat näkyä jo noin 30 vuotiaana, mutta yleisintä osteoporoosi on keski-iän ylittäneillä, eli niin sanotuilla seniorikansalaisilla.

Seniori-ikäisillä osteoporoosin haitat korostuvat selkeästi nuorempiin verrattuina, sillä henkilön alentunut toimintakyky voi aiheuttaa loukkaantumisia ja kaatumisia, jotka lisäävät vahingollisten luunmurtumien vaaraa. Osteoporoosi on myös haitallista nuoremmille ikäluokille, joilla on jokin perussairaus, kuten erilaiset reumaattiset ja autoimmuunisairaudet.

Suomessa osteoporoosia sairastaa noin 400 000 henkilöä, ja suurin osa on yli 50-vuotiaita naisia. Tilastojen mukaan Suomessa sattuu vuosittain noin 40 000 erilaista luunmurtumaa. Hormonaalisista syistä osteoporoosi on aina naisilla yleisempää kuin miehillä, mutta ikääntyessä riski sairastumiseen kasvaa sukupuolesta riippumatta. Yleisesti taipumus sairastua osteoporoosiin piilee geeneissä, eli sairastuminen riippuu jonkun verran perinnöllisistä tekijöistä.

Osteoporoosille altistavia tekijöitä ovat myös naisen lyhyt sukukypsä ikä, eli kuukautiset päättyvät varhain ja ovat alkaneet nuoruudessa myöhään.

Muita altistavia tekijöitä ovat: vähäinen, satunnainen liikunta, hento ruumiinrakenne, hyvin pieni D-vitamiinin saanti, runsas tupakointi, tulehdukselliset reumasairaudet, diabetes, suoliston imeytymishäiriöt, jotkin lääkkeet ja munuaissairaudet.

Mitkä ovat osteoporoosin oireet?

Osteoporoosi saattaa antaa useita erilaisia hälytysmerkkejä, jolloin luuston kunnon testaaminen on tarpeellista.

1. Pituuden menetys tai etukumaraan taipunut asento

Etukumara asento selässä saattaa kertoa monista selkärangassa olevista murtumista, jotka saattavat muuttaa selän normaalin asennon kokonaan toisenlaiseksi. Käytännössä selkärangan nikamat murtuvat ja selkä kumartuu eteenpäin. Selkänikamien luiden heikentyessä oman pituuden menetys saattaa olla ainut osteoporoosin merkki, vaikka minkäänlaista etukumaruutta ei välttämättä pysty näkemään.

2. Selkäkipu ilman syytä

Nikamamurtuma saattaa tulla useimmissa arjen normaaleissa askareissa, esimerkiksi henkilön sitoessa kengännauhoja kiinni. Joskus taas pelkästään kipu voi olla niin kova, että potilas ei voi enää liikkua, mutta tavallisesti nikamamurtuma ei aiheuta kovia kipuja. Selittämättömän selkäkivun kohdatessa on hyvä keskustella lääkärin kanssa ja tutkituttaa luuston kunto.

3. Arjen eri tilanteissa tullut luunmurtuma voi iskeä äkillisen liikkeen tai kompastumisen aiheuttamana, joka on useimmiten merkki heikoista luista. Murtuma nilkassa, ranteessa ja nikamissa saattaa kertoa alkaneesta osteoporoosista.

Osteoporoosin hoitaminen on aina hankalaa, koska luut uusiutuvat hyvin hitaasti. Hoito on aina tarpeen silloin kun, kysymyksessä on luuntiheyden jatkuva väheneminen tai osteoporoottinen luunmurtuma.

Liikunta on tehokas keino torjua luunmurtumaa, joten kannattaa varoa liian rajua laihtumista. Kannattaa myös nauttia auringonvalosta ja D -vitamiinista. Terveellisestä ravinnosta pitää löytää muun muassa juustoa, maitoa, juureksia, sieniä ja kalaa. Kalsiumvalmisteet ovat tärkeitä silloin, kun maitotuotteet eivät henkilölle jostakin syystä sovi. Talven liukkailla keleillä on hyödyllistä käyttää jalkineissa asiaankuuluvia liukuesteitä.

Osteoporoosi voidaan jakaa primaariin ja sekundaariseen osteoporoosiin.

Primaarinen osteoporoosi tarkoittaa vaihdevuosien jälkeistä tai Ikääntymisen myötä tulevaa osteoporoosia, jolle ei ole olemassa mitään tiettyä syytä.

Sekundaarinen osteoporoosi tarkoittaa, että luiden murtumiselle on olemassa jokin tietty olemassaoleva syy. Osteoporoosin ehkäisyyn ja luuston vahvistamiseen käytetään usein d-vitamiini ja kalsiumvalmisteita.